Sardines uit de oven

Sardientjes behoren tot de vettere vissoorten; het soort dat aangeraden wordt om regelmatig te
eten. De vetten die in dit soort vis voorkomen, zijn namelijk goed voor je! Hieronder volgt een recept dat uit Egypte afkomstig is, maar rond de Middellandse Zee in diverse variaties voorkomt. Een
makkelijk recept waar je je vingers bij aflikt!

Ingrediƫnten

1 kg verse sardines (niet te klein)
5 teentjes knoflook uit de knijper
sap van 1 citroen
scheutje azijn
1 tl gemalen komijn
zout en versgemalen zwarte peper
1 groene paprika in ringen
3 tomaten in stukjes
evt. 1/4 tl chilipoeder of 1/2 tl rode pepervlokken

Bereiden

Snijd de buik van de sardines open en verwijder de ingewanden (je kunt dit ook de visboer laten
doen) maar laat de kop zitten. Was de vis goed en laat het uitdruipen in een vergiet.
Meng de citroensap, knoflook, komijn, zout, peper, azijn en chilipoeder in een kommetje door elkaar.
Wees zuinig met zout, want sardines zijn van zichzelf al behoorlijk zout.
Leg de sardines in een braadvorm. Verdeel de tomaat en paprika erover en het
citroen/knoflookmengsel. Zet de bakvorm eerst boven op het vuur en verhit de sardines zodat ze al
bijna gaar zijn. Dit duur ongeveer een kwartier, afhankelijk van de grootte van de vis. Zet het vuur
niet te hoog en zorg dat de sardientjes niet aanbakken of uitdrogen.
Zet de visschotel op het laatst in een voorverwarmde oven vijf tot tien minuten onder de grill.
Lekker met brood of rijst en een frisse salade.

Deel dit sardines uit de oven recept:

Facebook