Wijn drinken op een lege maag is niet verstandig. Doe je dit wel? Grote kans dat je de volgende dag ontwaakt met een flinke kater. Vandaar dat wijn vaak geserveerd wordt met iets te eten. Dit kan een simpel hapje zijn, maar ook een complete maaltijd. Waar je ook voor kiest, het is belangrijk dat de wijn en het eten ‘matchen’. Als je geen kenner bent, kan dit alleen behoorlijk lastig zijn. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe je de beste wijn spijs combinatie vindt.
Besteed aandacht aan de basissmaken
Zout, zoet, zuur, bitter en pikant: zo maar een aantal voorbeelden van smaken die etenswaren kunnen hebben. Heb je het eten al in huis, maar zoek je hier nog een geschikte wijn bij? Houd dan rekening met de basissmaken. Mousserende, witte en rosé wijn bevat vaak zuren en een zoetje, maar heeft bijna geen tannines. Rode wijnen hebben op hun beurt juist meer tannines en zijn minder zoet. Dessertwijnen hebben bijna geen tannines en smaken zoet en/of zuur. Vandaar dat deze wijn vooral geserveerd wordt bij het nagerecht.
Contrasterend of complimenterend
Deze twee termen doen misschien niet direct een belletje rinkelen, maar het is wel handig om ze te kennen. Ze kunnen je namelijk helpen bij het vinden van de beste wijn spijs combinatie. Als een wijn een gerecht aanvult of uitbreidt, noemen we dit ook wel een complimenterende wijn. Wijnen die juist compleet het tegenovergestelde zijn, worden contrasterende wijnen genoemd. Bij ‘vette’ gerechten misstaat een zure wijn niet en bij pikante gerechten kun je een zoetere wijn serveren. Staat er een stuk (rood) vlees op het menu? Serveer hier dan een bittere wijn bij. Zo’n wijn bevat veel tannines en die maken de eiwitten in het vlees soepel.
Houd rekening met de bereidingswijze#
Een veelgemaakte fout bij het kiezen van een wijn spijs combinatie is dat mensen alleen naar het gerecht zelf kijken. Dit is inderdaad een belangrijk aandachtspunt, maar de bereidingswijze speelt ook een rol. Een ribeye van de barbecue smaakt bijvoorbeeld compleet anders dan een ribeye uit de oven of pan. Houd hier rekening mee bij het uitzoeken van een wijn.
Bij veel gerechten wordt bovendien een sausje geserveerd. Als je dit van plan bent, raden wij je aan om hier ook rekening mee te houden bij het kiezen van een wijn. De smaak van een gerecht kan namelijk compleet veranderen als je het met een saus serveert.
Bouw langzaam op
Serveer je een diner dat bestaat uit meerdere gangen? Dan wil je bij elke gang waarschijnlijk een passende wijn serveren. Begin niet direct met een zware wijn, maar bouw het langzaam op. Schenk als aperitief bijvoorbeeld een frisse, lichte Bourgogne wijn in en werk toe naar een wijn die krachtiger van smaak is. Vaak hoef je hier niet al te veel over na te denken. De gangen worden vaak op een soortgelijke manier opgebouwd en bij een licht gerecht serveer je doorgaans geen zware wijn. Hierdoor ontstaat er vanzelf meestal al een mooie opbouw.